Tuesday, 24 April 2018

Umrah 2018 - Tips dan Perkongsian

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah, kali ini saya berpeluang lagi untuk menunaikan umrah. Ini adalah kali ke-3 saya berpeluang melawat Tanah Haram, kali pertama pada tahun 1997 dan kali kedua pada tahun 2010. Setiap kali saya datang, banyak betul perubahan di sana. Sebelum ni, saya belum lagi mula menulis blog. So, pengalaman yang saya dapat takde ditulis di mana-mana pun, last-last saya lupa je. So kali ni saya nak tulis, supaya dapat beri manfaat kepada orang lain dan jadi panduan untuk diri saya sendiri di masa akan datang, insyaAllah.


Tanah Haram Makkatul Mukarramah


Tanah Haram merujuk kepada Makkah dan Madinah. Pernah tak korang tertanya-tanya, apa yang haramnya?


Friday, 30 March 2018

Xi'an, China - Menelusuri sejarah dan makanan halal :D

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Entry kali ni adalah berkenaan Xi'an, sebuah bandar yang terletak di Wilayah Shaanxi, China. Dari segi lokasi, Xi'an terletak di tengah China, jauh dari lautan, tapi masih belum sampai ke kawasan pedalaman China yang bergunung-ganang. Xi'an sangat terkenal di kalangan foodie dari Malaysia, sebab, di sana ada banyak makanan halal! Kali ni saya akan ceritakan sedikit sebanyak tentang apa yang saya pelajari dari sana, dan pengalaman saya makan makanan di Muslim Street, Xi'an.

Terracota Army - Xian's must visit

Thursday, 1 March 2018

Cameron Highlands 3D2N

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Alhamdulillah. Baru-baru ni berkesempatan jalan-jalan lagi. Spot kali ni ialah: Cameron Highlands. Saya tak ingat dah bila last pergi sana. Lama sangat dah. Dah 20 tahun kot? Banyak dah tempat baru. Pada saya highlight trip ni ialah: Mossy Forest & Boh Tea Estate Sg Palas.

Mossy Forest, Cameron Highlands


Wednesday, 6 December 2017

New Zealand: Road Trip

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kali ni saya berpeluang ke New Zealand, alhamdulillah. Pergi sana masa musim panas, dengan cuaca yang baik dan berpeluang tengok lupine tumbuh merata-rata! Subhanallah, cantik sangat!

Beautiful New Zealand. Don't miss it!

Friday, 21 July 2017

Balkan dan Sejarah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Lama menyepi. Ada banyak blog entry yang saya tulis separuh jalan tanpa disambung berbulan-bulan. Kebelakangan ni saya perlu tulis manuskrip untuk journal review, jadi kalau menghadap komputer cuma tengok review article saja. Muak juga lah. Haha. Jadi kali ni saya nak tulis blog balik, dan nak sambung dengan entry "history lesson". LOL. Kali ni kita fokus pada Balkan.


The Balkans
Souce: wikitravel

Wednesday, 3 May 2017

Balkan Trip: Greece

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Post kali ni saya nak cerita pasal Greece, salah sebuah negara yang saya lawati semasa mengikuti pakej Balkan 14H 11M dengan Shahmie Travel.

Saya tinggal di Greece selama 3 malam sahaja. 2 malam di Athens, 1 malam ni Kalambaka. Greece, siapa lah yang tak pernah dengar kan? Kalau korang pay attention semasa kelas sejarah tamadun dunia masa tigkatan 4, mesti pernah dengar pasal Acropolis, Parthenon, Agora, dan kalau belajar matematik dan sains, nama-nama cendekiawan Greek memang selalu muncul.


Old Temple at Acropolis

Sunday, 15 January 2017

Melancong ke Hanoi, Vietnam - tips, itinerari dan kos

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kali ini saya telah melancong ke Hanoi. Pengalaman yang sangat menarik, terutamanya ketika melintas jalan. Hehe. Selain itu saya juga berpeluang untuk ke Halong Bay dan pertama kali bermalam di atas kapal!

The infamous Halong Bay