Wednesday, 3 May 2017

Balkan Trip: Greece

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Post kali ni saya nak cerita pasal Greece, salah sebuah negara yang saya lawati semasa mengikuti pakej Balkan 14H 11M dengan Shahmie Travel.

Saya tinggal di Greece selama 3 malam sahaja. 2 malam di Athens, 1 malam ni Kalambaka. Greece, siapa lah yang tak pernah dengar kan? Kalau korang pay attention semasa kelas sejarah tamadun dunia masa tigkatan 4, mesti pernah dengar pasal Acropolis, Parthenon, Agora, dan kalau belajar matematik dan sains, nama-nama cendekiawan Greek memang selalu muncul.


Old Temple at Acropolis

Sunday, 15 January 2017

Melancong ke Hanoi, Vietnam - tips, itinerari dan kos

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kali ini saya telah melancong ke Hanoi. Pengalaman yang sangat menarik, terutamanya ketika melintas jalan. Hehe. Selain itu saya juga berpeluang untuk ke Halong Bay dan pertama kali bermalam di atas kapal!

The infamous Halong Bay


Friday, 28 October 2016

Maldives Part 4: Holiday Inn Resort, Male & Hulhumale

Assalamualaikum & salam sejahtera

Ooopps. Lama pulak tinggalkan topik Maldives. Topik yang last ni saya tak berapa minat nak tulis. Hehe. Sebab bagi saya tak menarik sangat. (saya minat nak cerita pasal whale shark je lol) Tapi akhirnya paksa lah diri untuk tulis juga~


Sunset di sebuah masjid di Maamigili

Sunday, 9 October 2016

Korea by tour package - tips, kos & itinerari

Assalamualaikum & salam sejahtera

Oraitt! Sekali lagi dapat melancong ke negara baru. Kali ni saya pergi Korea, dengan Kembara Sufi. Sebab jalan sorang2 je, husband tak kasi saya backpacking sendiri2. Huhuu. Saya pun tak larat dah kot tua2 ni nak backpack sorang2. :p

Kembara Sufi Korea, October 2016, Mt Seorak



Saturday, 17 September 2016

Perhentian Diving Trip - Part 2. The dives.

Assalamualaikum & Salam sejahtera

Setelah sekian lama saya tak tulis apa-apa pasal diving, akhirnya baru muncul balik diving-related post. Huhu. Sebab memang dah lama saya tak diving pun. Kelakar kan. Dulu sebelum kahwin selalu diving. Lepas dah kahwin makin jarang diving. Dah la kahwin dengan Divemaster =_=

Anyway.

Kita sambung cerita pasal Perhentian. Kali ni fokus pada diving sahaja :D

The sunken ship, Sugar Wreck, Perhentian


Monday, 12 September 2016

Perhentian Diving Trip - Part 1. Bit of reviews & tips

Assalamualaikum & salam sejahtera

Selamat Hari Raya Aidiladha saya ucapkan. Ini ialah post yang tertangguh-tangguh dari bulan lepas. Busy sangat, tak sempat nak menulis.

Kali ni saya pergi ke Pulau Perhentian, trip bersama suami.

Pulau Perhentian.
Turqoise water. I need this, badly!



Sunday, 4 September 2016

Siem Reap - tips dan nasihat

Assalamualaikum wbt & Salam sejahtera

Alhamdulillah. Sekali lagi diberikan peluang melancong ke negara orang dan pulang ke tanah air dengan selamatnya.

Angkor Wat. Cambodia's National Pride


Kali ni saya ke Siem Reap, Kemboja @ Cambodia. Sebuah negara Asia Tenggara yang kiranya baru sahaja beberapa dekad aman dari dari cengkaman kuku besi Khmer Rogue. Negara yang rata-rata penduduknya berpendapatan rendah, dan saya dapat rasakan kebanyakan rakyatnya amat bergantung pada industri pelancongan untuk mendapat sumber pendapatan.